Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί μια ξεχωριστή γιορτή στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας το τέλος της περιόδου των Αποκριών και την έναρξη της Σαρακοστής. Είναι μια παράδοση που συνδυάζει την απολαυστική κατανάλωση κρέατος με διάφορες τοπικές εκδηλώσεις.
Σε πόλεις όπως η Πάτρα, η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται με εκατοντάδες ψησταριές σε κάθε σημείο, δημιουργώντας ένα πνεύμα καρναβαλιού και γιορτής στους δρόμους. Τοπικά έθιμα όπως «Ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς» στην Πάτρα ή η κορφιάτικη «Πετεγολέτσα» στην Κέρκυρα προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες στους επισκέπτες.
Στην Κοζάνη, η Τσικνοπέμπτη σηματοδοτεί την έναρξη της Αποκριάς με φανούς και χορό. Στην Ξάνθη με παραδοσιακές γεύσεις και μουσική γιορτάζουν στην πλατεία. Στο Ξινό Νερό της Φλώρινας χορεύουν παραδοσιακούς χορούς με μάσκες. Στις αλάνες των Σερρών ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Ενώ, στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω), ημέρα που τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα.
Ανά την Ελλάδα, η Τσικνοπέμπτη είναι μια ευκαιρία για εξωστρέφεια, κυρίως με παραδοσιακή μουσική και χορούς, ατελείωτη κατανάλωση κρέατος και κρασιού, πνεύμα ευχαρίστησης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Έχει ρίζες στην ορθόδοξη παράδοση, ενώ πιστεύεται ότι προέρχεται από τα βάθη των βακχικών εορτών.
Όσον αφορά στα εδέσματα της Τσικνοπέμπτης, τα πιο δημοφιλή είναι:
Ψητό χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο κρέας, σουτζουκάκια, κεμπάπ ή μπιφτέκια, παϊδάκια και μπριζόλες είναι τα συνηθισμένα εδέσματα που σερβίρονται στα τοπικά ταχυφαγεία, ταβέρνες, εστιατόρια ή ψησταριές της Τσικνοπέμπτης.
Ιδιαίτερη κατανάλωση έχουν και οι σαλάτες εποχής, όπως μαρούλι ή λάχανο. Ενώ, δεν λείπουν οι γνωστές σε όλους μας «αλοιφές», όπως τζατζίκι, τυροκαυτερή, χούμους. Στα προτεινόμενα μενού είναι και οι ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες και μελιτζανοκεφτέδες.
Αυτά τα είδη φαγητού συνήθως συνοδεύονται με άφθονο κόκκινο κρασί, συνδυάζοντας την παράδοση για τον δρόμο προς την κορύφωση της αναστάσιμης λειτουργίας.



