Η Άνοιξη είναι εδώ και το Πάσχα προ των πυλών. Οι μικροί μας φίλοι σκέφτονται ήδη τις διακοπές και τις βόλτες, τις λαμπάδες του νονού και τα γλυκά που θα είναι σίγουρα πολλά. Οι γονείς έχουν μπει κι εκείνοι με τη σειρά τους στον πειρασμό της ζάχαρης και της σοκολάτας, σκεπτόμενοι πώς μπορούν να θέσουν ένα υγιές μέτρο για να μη στερηθούν τίποτα τα παιδιά.
Υπάρχει τρόπος να συμβεί αυτό; Μην ανησυχείτε, μπορεί να επιτευχθεί και μάλιστα πολύ επιτυχημένα! Η διατροφολόγος Σταματίνα Καραμάλη προτείνει έξυπνες λύσεις σε νονούς και γονείς.
-
Ποιο παιδί δεν περιμένει την περίοδο του Πάσχα τη λαμπάδα από τους νονούς; Μαζί με τη λαμπάδα ακολουθεί φυσικά και το καθιερωμένο σοκολατένιο αυγό. Αγαπητέ νονέ, ένας τρόπος να κάνουμε αυτή την απόλαυση πιο ωφέλιμη είναι να επιλέξουμε μικρότερα σοκολατένια αυγά με βάση τους τη μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και φαίνεται να μειώνει την “κακή” χοληστερόλη, ή αλλιώς LDL, που είναι “κρυμμένη” σε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, όπως τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και άλλα.

Τα πασχαλινά αυγά με βάση τους τη μαύρη σοκολάτα θα “κλέψουν” φέτος τις εντυπώσεις. -
Το Πάσχα, εκτός των άλλων, φημίζεται και για τα λαχταριστά τσουρέκια του. Ποιος δεν έχει, άραγε, μνήμες από την παιδική του ηλικία και τα πρωινά που μύριζε όλη η κουζίνα γάλα και τσουρέκι της μαμάς; Σίγουρα αποτελεί μια πολύ γλυκιά ανάμνηση, την οποία θέλουμε να χαρίσουμε απόχερα και στα παιδιά μας. Το τσουρέκι είναι πλούσιο σε ζάχαρη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή υψηλές ποσότητες βουτύρου και μαργαρίνης. Αγαπητή μαμά και αγαπητέ μπαμπά, φέτος ήρθε η ώρα να περάσουμε ευχάριστο χρόνο στην κουζίνα δημιουργώντας σπιτικά τσουρέκια με τα παιδιά μας. Με τον τρόπο αυτό ενσωματώνουμε τα παιδιά στη διαδικασία της μαγειρικής και τα ωθούμε στη δημιουργική διαδικασία της παρασκευής και δοκιμής της συνταγής τους. Φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ζάχαρη, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο δίνει πλούσια γεύση και ταυτόχρονα έχει θρεπτικά συστατικά.

Τα σπιτικά τσουρέκια αποτελούν πιο υγιεινή λύση και “χαρίζουν” στα παιδιά μας τις πολύτιμες εκείνες στιγμές που περνούν μαζί μας. Πηγή: www.akispetretzikis.com -
Snacks: μια λέξη, χιλιάδες καθημερινές σκέψεις! Την περίοδο αυτή τα υγιεινά snacks παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και καθορίζουν τη ρουτίνα των παιδιών. Αγαπητή μαμά και αγαπητέ μπαμπά, με γρήγορες και έξυπνες λύσεις, όπως οι πολύχρωμες φρουτοσαλάτες, τα παιδιά δεν θα έχουν άδειο στομάχι κατά τη διάρκεια της μέρας, οπότε δεν θα κάνουν υπερβολές, όταν βρεθούν στο μεσημεριανό τραπέζι και με αυτό τον τρόπο θα φτιάξουν ένα ισορροπημένο πιάτο, που θα αποτελείται από κάθε ομάδα τροφίμων. Extra tip για τις δροσιστικές φρουτοσαλάτες: μπορείτε να κόψετε τα φρούτα στο αγαπημένο σχήμα του μικρού μας φίλου, για να γίνει η διαδικασία πιο ελκυστική και ευφάνταστη. Ετοιμαστείτε για μπόλικα μήλα σε σχήμα καρδιάς!

-
Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά μιμούνται το περιβάλλον τους. Ιδιαίτερα σημαντική, αυτή την περίοδο και κάθε περίοδο, είναι η ρουτίνα και η νοοτροπία με την οποία δομούμε την καθημερινότητα του παιδιού. Πολλές φορές, όταν αυτά ακούν τη λέξη “Πάσχα”, αυτομάτως το μυαλό τους οδηγείται στις διακοπές, τις βόλτες, τα δώρα και το φαγητό. Αποπροσανατολίζονται από την ουσία των ημερών και επικεντρώνονται στα υλικά αγαθά. Αγαπητή μαμά, αγαπητέ μπαμπά και νονέ, φροντίζουμε να εστιάσουμε πρωτίστως στα ουσιώδη, να περάσουμε πολύτιμο χρόνο μαζί τους, να αφοσιωθούμε σε διασκεδαστικές δραστηριότητες, σε φιλανθρωπικές δράσεις, στη δημιουργία επίκαιρων χειροτεχνιών και σε οτιδήποτε άλλο θα αφήσει ένα ανεξίτηλο πασχαλινό στίγμα γεμάτο νόημα στα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι μικροί μας φίλοι την ομορφιά και την αξία των εβδομάδων αυτών. Είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκουράσουμε το σώμα και το μυαλό των παιδιών και ταυτόχρονα να γίνουμε τα πιο υγιή και σωστά πρότυπα για τα μάτια τους, περνώντας ποιοτικές ώρες μαζί τους. Extra tip:Μη φοβηθείτε να βάλετε τις φόρμες σας και να κάνετε ένα ωραίο πικ νικ σε κάποιο αθηναϊκό πάρκο!

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα παιδιά μας μέσα από την κατασκευή χειροτεχνιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός για εκείνα. Περίοδοι, όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι, που τα παιδιά κάνουν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, αποτελούν τις κατάλληλες ευκαιρίες για να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά τους, να αφουγκραστούμε όλα όσα θέλουν να μας πουν, να περάσουμε στιγμές γεμάτες γέλιο κι ευχαρίστηση και να μπορέσουμε να γίνουμε ο άνθρωπος που θέλουν να έχουν καθημερινά στη ζωή τους. Απολαύστε, λοιπόν, μαζί τους όλους τους γαστρονομικούς πειρασμούς αυτού του διαστήματος και ταυτόχρονα δημιουργήστε ένα κολάζ αναμνήσεων, που πάντα θα τα συγκινεί και θα τα συντροφεύει. Καλό και Άγιο Πάσχα!
Ευχαριστώ θερμά την διατροφολόγο Σταματίνα Καραμάλη για τις πολύτιμες συμβουλές και τον χρόνο της.



