Οι μεζέδες της θάλασσας, το ούζο και το τσίπουρο είναι πάντα ευπρόσδεκτα, ειδικά το τριήμερο της καθαράς Δευτέρας όπου βγαίνουμε στους δρόμους της Αθήνας και μαζί με την παρέα απολαμβάνουμε θαλασσινές λιχουδιές σε αγαπημένα μας ουζερί και ψαροταβέρνες.
Πάμε μαζί να εξερευνήσουμε μερικές από τις κορυφαίες ουζερί ταβέρνες που προσφέρουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία για την Καθαρά Δευτέρα, συνδυάζοντας παράδοση, γεύση και φιλοξενία.
1) Βόλτα
Στη γειτονιά των κάτω Πετραλώνων, θα βρείτε το μαμαδίστικο μεζεδοπωλείο του Ξενοφώντα και της Ελισάβετ που από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας θα ανάψει τις κατσαρόλες και θα ετοιμάσει ένα ειδικό σαρακοστιανό μενού. Χταπόδι ξιδάτο, σαλιγκάρια με φασκόμηλο από τη Σύρο, μύδια σαγανάκι, σουπιές στιφάδο, κριθαρώτο γαρίδας, με τομάτα, κιουμέλ και μία ιδέα τσίλι είναι μόνο από τις επιλογές, ενώ για επιδόρπιο σας περιμένει ένα μοναδικό triple σιμιγδαλένιου χαλβά, με σοκολάτα, πορτοκάλι και τραγανό σουσαμένιο παστέλι .
Ιπποθοντιδών 10 & Κειριαδών, Κ. Πετράλωνα 210 3459172
2)Το καφενείο του Ρίζου
Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, στο κέντρο του Θησείου, αυτό το αστικό καφενείο του μεσοπολέμου που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια έχει όλα τα στοιχεία της παλιάς Αθήνας αλλά και της νέας εποχής σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα αλλά και τη γεύση. Αφράτα κεφτεδάκια προβατίνας, ψαρίσια αλλαντικά, βελούδινος λευκός ταραμάς, χταποδάκι μαλακό και νόστιμο, φάβα με μαρμελάδα ντομάτας, σκιουφιχτά με στακοβούτυρο, μυρωδικά και ξινομυζήθρα και αέρινα σφουγγάτα περιέχει ο σχετικά μικρός κατάλογος που ανανεώνεται συνεχώς ανάλογα με την εποχή και τη δημιουργικότητα της κουζίνας. Αναμφισβήτητα τα δυνατότερα χαρτιά του μαγαζιού είναι το μαγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται και οι γευστικές εκπλήξεις που συνδυάζουν τις εκλεκτές πρώτες ύλες και τις παραδοσιακές συνταγές με τις σύγχρονες γαστρονομικές τεχνικές και τη νοσταλγική αύρα του ιστορικού αυτού χώρου.
Ακάμαντος 2, Αθήνα, τηλ.: 210 3457 825
3)Το ουζερί του Λάκη
Στον ήσυχο πεζόδρομο της πλατείας Βικτωρίας εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες λειτουργεί το Ουζερί του Λάκη. Μεζέδες βαθιάς νοστιμιάς, φτιαγμένοι με μεράκι και τα εκλεκτότερα υλικά, συντροφεύουν με τον καλύτερο τρόπο το τσίπουρο και το ούζο. Η ποικιλία που διαθέτει είναι ατελείωτη, ίσως η μεγαλύτερη σε όλη την πόλη, αφού έχει σχεδόν 150 διαφορετικά ούζα και τσίπουρα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σαλάχι αχνιστό, σαλάτα με ρέγκα, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή με γιαούρτι να τη δροσίζει, οι πεντανόστιμες μακαρονάδες που μαγειρεύονται με μελάνι σουπιάς και το γιουβέτσι με διάφορα ολόφρεσκα θαλασσινά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αξίζουν δοκιμής. Εξαιρετικές και οι ποικιλίες του οι οποίες περιέχουν από φακοσαλάτα και τσίρο, μέχρι σκουμπρί και καπαρόφυλλα τουρσί, ό,τι πρέπει για να τσιμπολογάτε πίνοντας.
Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210 8213 776

4)Ραφίκι
Μια γειτονιά γνωστή για τα συνεργεία και τα μαγαζιά με ανταλλακτικά και βίδες, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με τους κήπους και τις φάρμες του, αλλά και τις σχολές χορού, τα θέατρα και τα εργαστήρια φωτογραφίας έχει πλέον και μεζεδοπωλεία όπως και νεοκαφενεία. Το Ραφίκι είναι το αγαπημένο μας στη γειτονιά, το μενού εκεί έχουν επιμεληθεί ο Γιώργος Τουρλούκης και ο Γιώργος Σκουταρίδης. Αυτοδίδακτοι μάγειρες με εμμονή στη λεπτομέρεια, έφτιαξαν έναν value for money κατάλογο, με υλικά σχεδόν κατευθείαν από τους παραγωγούς, συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα και τεχνικές που δύσκολα συναντάς σε αντίστοιχο μαγαζί. Ένα «γκουρμέ» μεζεδοπωλείο, που θέλει να διαφέρει από τα υπόλοιπα. Στο μενού ξεχωρίζουν το ζουμερό γευστικότατο mac and cheese με ωραία καπνιστό σύγλινο που δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση στα ζυμαρικά. Τα νιόκι με καπνιστή πανσέτα είναι επίσης πολύ νόστιμα με πλούσια και ισορροπημένη κρέμα γραβιέρας. Τα χοιρινά μπριζολάκια σε γλάσο Hoisin και πουρέ σελινόριζας και το ταρτάρ καπνιστού μπακαλιάρου με πουρέ παντζάρι και λάδι μυρωδικών, δεν πρέπει με τίποτα να τα παραλείψετε. Μ.Π.
Πέλλης 22, Βοτανικός, Τ/ 210-34.64.717
5) Αλεξάνδρα
Μια μοντέρνα ταβέρνα απέναντι από το Πάρκο Παναθήναια, όπου το λευκό χρώμα και η ελληνική κουζίνα πρωταγωνιστούν, ετοιμάζει για την πρώτη μέρα της Σαρακοστής πληθώρα νηστίσιμων συνταγών: κυκλαδίτικα ρεβίθια, γίγαντες Καστοριάς με σπανάκι στο φούρνο, γαρίδες σαγανάκι, σουπιές με σπανάκι, τηγανητά καλαμαράκια ή ψητά στα κάρβουνα, μυδοπίλαφο, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, μακαρονάδα με θαλασσινά, και φυσικά η πατροπαράδοτη λαγάνα σας περιμένουν από το πρωί. Θα υπάρχει και ζωντανή μουσική απ ‘ τον Διονύση Γιατρά.
Ζωναρά 21, Αθηνα, 21 0642 0874
6)Σκουμπρί
Με ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες και ιδιαίτερα πιάτα, το «Σκουμπρί» στο Κουκάκι αποτελεί στέκι για τους ψαροφάγους, οπότε δεν θα μπορούσε παρά να ετοιμάσει κι εκείνο τις δικές του συνταγές για την ημέρα με πρώτες ύλες από τις ελληνικές θάλασσες. Έχουμε λοιπόν και λέμε: φάβα, ταραμά, καλαμαράκια τηγανιτά, μύδια αχνιστά, γαρίδες σχάρας, σουπιές φρικασέ με σπανάκι και σέσκουλα, κριθαρώτο μυδιών, σαρδέλες φιλτραρισμένες, χταποδάκι στη σχάρα είναι μόνο μερικά από τα πιάτα, και για γλυκό σας περιμένει χαλβάς και πορτοκαλόπιτα.
Δράκου 12, Κουκάκι, 21 0921 0994
7)Αθηναϊκόν
Με το που μπεις στο Αθηναϊκον σε παίρνει αύρα παλιάς Αθήνας. Η ατμόσφαιρα (και εκείνη η τέλεια, σπιτική λακέρδα δικής τους παραγωγής) σου ανοίγουν την όρεξη για κουβέντες και μεζέδες. Καλλιτεχνικό στέκι με ιστορία από το 1932, βρίσκεται δύο βήματα από την πλατεία της Ομόνοιας. Τι τρώμε εκει; Ωραία ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά, σαλάχι (αχνιστό ή τηγανητό) και -οπωσδήποτε- την old school σπεσιαλιτέ τους: κροκέτες, η καθεμιά τους με μια γαρίδα και μια καραβίδα σε εναγκαλισμό, συνοδεία «σως πικάντ». Φημίζονται και για την ψαρόσουπά τους με κομμάτια σφυρίδας και ζωμό θαλασσινών). Το σέρβις είναι παλιάς κοπής, ευγενικό και αποτελεσματικό. Γ.Π.
Θεμιστοκλέους 2, Ομόνοια, Τ/210-38.38.485
8)Γάκιας
Ατμόσφαιρα παλιάς ελληνικής ταινίας με αυθεντικές γεύσεις θάλασσας και στεριάς. Ο κατάλογος είναι γεμάτος μεζέδες, κλασικούς και εναλλακτικούς, από all time classic αλοιφές μέχρι αλμυρά μιλφέιγ. Το μυρωδάτο ταμπουλέ με γαρίδες, οι μαμαδίστικες σουπιές φρικασέ, οι ανάλαφροι κολοκυθοκεφτέδες, οι τραγανές τυροκροκέτες με καραμελωμένα κρεμμύδια και τα αφράτα κοτομπιφτέκια είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που ξεχωρίζουν. Το μόνο σίγουρο σε αυτό το μέρος είναι ότι η παρέα θα χορτάσει χωρίς να μείνει κανείς παραπονεμένος όσο ιδιαίτερες προτιμήσεις και να έχει. Ποιότητα και φρεσκάδα υλικών έχουν τον πρώτο λόγο σε κάθε μπουκιά ενώ η δημιουργικότητα της κουζίνας είναι αστείρευτη αφού συνεχώς σκαρφίζονται καινούργια πιάτα ανάλογα την εποχή. Με τα γλυκά τα καταφέρνουν εξίσου καλά οπότε μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε.
Ευαγγελιστρίας 16 & Κρήνης, Νέα Ερυθραία, 210 6203 934



