Υπάρχει κάτι μαγικό στην χάρη του κρυστάλλινου ποτηριού που κρατά στο χέρι του κανείς, ανακατεύοντας το περιεχόμενό του με την αρωματική εκρηκτικότητα του ουίσκι ειδικά τώρα στην εορταστική και χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Είναι ένα ποτό με ιστορία, πλούσιο σε παραδόσεις και μυστικά, και αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας κουλτούρας που συναρπάζει τους λάτρεις της ποιότητας και της γεύσης.
Το ουίσκι, από την ιρλανδική έκφραση «Uisce beatha», που σημαίνει «Το νερό της ζωής», έχει την ικανότητα να μεταφέρει τον εκάστοτε καταναλωτή σε ένα ταξίδι πέρα από τον χρόνο και τον χώρο. Κάθε ποτήρι γίνεται μοναδικό, κάθε γουλιά είναι μια εμπειρία που αναδεικνύει την τέχνη του master blender, του δημιουργού πίσω από τη σύνθεση των διαφορετικών ουίσκι.
Ανακαλύπτοντας την ιστορία
Το 1780, το Δουβλίνο ήταν μια πολύβουη, ζωντανή πόλη, γεμάτη ευκαιρίες – η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Βρετανία και την Ιρλανδία, μετά το Λονδίνο. Στη διάρκεια εκείνης της περιόδου, στο Δουβλίνο λειτουργούσαν πάνω από εκατό ζυθοποιίες και αποστακτήρια.
Ο ανταγωνισμός ήταν έντονος, όμως ο John Jameson έχτισε καλό όνομα για τον ίδιο. Παράλληλα, το ουίσκι που έφτιαχνε ξεχώριζε από τα υπόλοιπα καθώς ενσωμάτωνε το πνεύμα «Να ζεις περισσότερο και να φοβάσαι λιγότερο!» Μέχρι τη δεκαετία του 1880, το αποστακτήριο της Bow Street καταλάμβανε πάνω από 24 στρέμματα έκτασης στο κέντρο της πόλης του Δουβλίνου. Ο John Jameson καθιέρωσε τον τρόπο παρασκευής του ουίσκι, ο οποίος ακολουθείται πιστά ακόμα και σήμερα.
Με τέσσερις αγαπημένες επωνυμίες Jameson Caskmates Stout Edition, Jameson Whisky blended, Jameson Whisky Irish και Jameson Black Barrel θα εξερευνήσουμε το φάσμα των γεύσεων, θα ξεδιπλώσουμε την πολυπλοκότητα των αρωμάτων και θα γιορτάσουμε την πολυδιάστατη κληρονομιά του ποτού.
Πέντε κοκτέιλ που μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα
Ένας οδηγός για την παρασκευή του Old Fashioned που είναι πάντα στη μόδα. Όπως μπορείτε να καταλάβετε από το όνομά του, αυτό είναι ένα από τα πρώτα κοκτέιλ με ουίσκι. Το συγκεκριμένο ποτό λένε ότι δημιουργήθηκε από τον μπαρτέντερ Martin Cuneo στο «Pendennis Club» του Louisville στο Kentucky το 1884. Σχεδόν 150 χρόνια μετά, το Old Fashioned είναι #1 κοκτέιλ στον κόσμο και ένας ιδανικός τρόπος για να απολαύσετε το Jameson Black Barrel.
Κλασικό Old Fashioned
- 60ml Jameson Black Barrel
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 2 σταγόνες Angostura bitters
- Φέτα πορτοκαλιού
Ανακατέψτε τη ζάχαρη με τα bitters, προσθέστε τον πάγο και ρίξτε το ουίσκι. Γαρνίρετε με μια φέτα πορτοκαλιού.
Το ξινό είναι μια παραδοσιακή οικογένεια ανάμεικτων ποτών. Τα Sours ανήκουν σε μια από τις παλιές οικογένειες των πρωτότυπων κοκτέιλ και περιγράφονται από τον Jerry Thomas στο βιβλίο του How to Mix Drinks το 1862. Τα ξινά είναι ανάμεικτα ποτά που περιέχουν ένα βασικό λικέρ, χυμό λεμονιού ή λάιμ και ένα γλυκαντικό.
Whiskey Sour
- 60ml Jameson Caskmates Stout Edition
- 30ml χυμό λεμονιού
- 15ml σιρόπι ζάχαρης
Ανακατέψτε όλα τα υλικά με πάγο και σουρώστε σε ποτήρι με πάγο.
Το Rob Roy είναι ένα κοκτέιλ που αποτελείται κυρίως από ουίσκι και βερμούτ, που δημιουργήθηκε το 1894 από έναν μπάρμαν στο Waldorf Astoria στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το ποτό ονομάστηκε προς τιμήν της πρεμιέρας του Rob Roy, μια οπερέτα του συνθέτη Reginald De Koven και του στιχουργού Harry B.
Rob Roy
- 60ml Jameson Whisky blended
- 30ml sweet vermouth
- Λίγες σταγόνες Angostura bitters
Ανακατέψτε όλα τα υλικά με πάγο και σουρώστε σε ποτήρι στρέητ με πάγο.
Ο ιρλανδικός καφές είναι ένα αλκοολούχο ποτό με καφεΐνη που αποτελείται από ιρλανδικό ουίσκι, ζεστό καφέ και ζάχαρη, το οποίο έχει ανακατευτεί και έχει γεμίσει με κρέμα. Ο καφές πίνεται μέσω της αφρόκρεμας.
Irish Coffee
- 50ml Jameson Whisky Irish
- 150ml καφές
- Κρέμα
Ρίξτε το ουίσκι και τον καφέ σε ένα ζεστό ποτήρι. Προσθέστε απαλά την αφρόκρεμα στην επιφάνεια του καφέ.
Το Μανχάταν είναι κοκτέιλ που παρασκευάζεται με ουίσκι, γλυκό βερμούτ και μπίτερ. Ενώ το ουίσκι σίκαλης είναι η παραδοσιακή επιλογή.
Manhattan
- 60ml Jameson Black Barrel
- 30ml sweet vermouth
- 2-3 σταγόνες Angostura bitters
Ανακατέψτε με πάγο και σουρώστε σε ποτήρι σερβίροντας με ένα κεράσι ως γαρνιτούρα.



