Με την περίοδο της Αποκριάς να έχει μπει για τα καλά, η αγαπημένη μέρα των κρεατοφαγάδων όλο και πλησιάζει. Φέτος, η ημέρα της Τσικνοπέμπτης θα γιορταστεί τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, με την Καθαρά Δευτέρα να έπεται στις 18 Μαρτίου.
Εμείς, ως σωστοί καλοφαγάδες, θα σας προτείνουμε τα 5+1 καλύτερα μέρη, για όλα τα γούστα- και τα πορτοφόλια- έτσι ώστε να προλάβετε να κάνετε κράτηση για να απολαύσετε καλοψημένο και νοστικο κρέας. Ας αρχίσουμε!
1)Γίδι

Από το 2017 η sui generis κρεατοφαγία έχει αποκτήσει το σπίτι της με το Γίδι στη Μεταμόρφωση. Ο χώρος παραδοσιακός, απλός και συνάμα πολύ περιποιημένος – στο εξωτερικό η μεγάλη όμορφη αυλή που την σκεπάζουν οι φυλλωσιές από τις μουριές ενώ εσωτερικά μικρός, πιο cozy και πολύχρωμος με τους πετρόχτιστους τοίχους να δίνουν μια ιδιαίτερη ζεστασιά.
Από το μακροσκελές μενού του ξεχωρίζουν στα πρώτα πιάτα το ιδιαίτερο προσούτο προβατίνας με πολύ γεμάτη γεύση και η απαράμιλλης νοστιμιάς φέτα βουτυράτη από το Άργος.Στα ζεστά ορεκτικά ακολουθεί μια σειρά από πολύ ιδιαίτερα και άκρως χορταστικά πιάτα – οι μακαρούνες με τριμμένη μυζήθρα και στάκα, άψογα βρασμένες μέσα σε ζωμό από κόκκαλα που ενισχύει ιδιαίτερα τη γεύση τους, το φρυγαδέλι, αμαρτωλό μοσχαρίσιο συκωτάκι τυλιγμένο με μπόλιες αρνίσιες και το ζουμερό μπιφτέκι που, αν είστε των πιο ρουστίκ και παραδοσιακών γεύσεων, αξίζει να πάρετε αυτό της προβατίνας.
Στα του χασάπικου, μια σπαλομπριζόλα αγελάδας medium rare που ψήνεται ιδανικά στα κάρβουνα αποτελεί την αγαπημένη μας επιλογή – πλούσια σε γεύση και μαλακή, λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα. Για όσους αγαπάνε το χοιρινό, στο μαγαζί θα βρουν κοπές από τη ράτσα Mangalitsa, ένα πολύ σπάνιο και άκρως γευστικό είδος γουρουνιού oυγγρικής προέλευσης, το οποίο χάρη στο έντονο ενδομυϊκό του λίπος έχει μια πολύ βουτυράτη γεύση και θεωρείται ένα από τα καλύτερα χοιρινά παγκοσμίως. Τέλος για τους λάτρεις του παραδοσιακού φαγητού κάθε Παρασκευή και Σάββατο και φυσικά και την Τσικνοπέμπτη στο Γίδι στήνουν φωτιές γύρω από τις οποίες ψήνουν το Αντικριστό, το πεντανόστιμο αρνάκι που φτιάχνεται κατά τον Κρητικό τρόπο και είναι πραγματικά να γλύφεις τα δάχτυλά σου.
Λεωφόρος Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828 848
2) Vezene Athens

Έτος 2010 και ο Άρης Βεζενές συστήνει στο αθηναϊκό κοινό μια comfort fine dining κουζίνα με αμερικάνικες επιρροές, που έμελλε να αλλάξει το γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια λειτουργίας και συνεχούς εξέλιξης, το εστιατόριο έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς και πόλο έλξης για ακόμα περισσότερους, λαμβάνοντας δικαίως, το 2018, την Michelin Plate διάκριση από τον παγκόσμιο γαστρονομικό οδηγό για το ποιοτικό του φαγητό. Ο χώρος ζεστός και συνάμα γεμάτος με μια ξεχωριστή ενέργεια.
Στο μενού του εστιατορίου έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ομορφιές της στεριάς αλλά και σε αυτές της θάλασσας. Εμείς θα σταθούμε, ένεκα των ημερών, στο κομμάτι των κρεατικών. Οι ευφάνταστες συνταγές, οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και το μοναδικό ψήσιμο που δίνει ο ξυλόφουρνος συνθέτουν ένα πανόραμα γεύσεων και προσφέρουν στον επισκέπτη μια πραγματικά απολαυστική γαστρονομική εμπειρία.
Από το εκτενές μενού θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε το φημισμένο «παστίτσιο» από βοδινό ταρτάρ, φρέσκια pasta και εσπούμα από πατάτα που σερβίρεται κρύο. Τα baby lamb chops είναι ένα ακόμη must, λεπτοκομμένα και ζουμερά σερβίρονται με σάλτσα φρέσκων μυρωδικών, ραπανάκι και μάραθο. Tο highlight της βραδιάς είναι σαφώς τα steaks. Με πληθώρα επιλογών σε ράτσα, κοπή και ωρίμαση, όποια και αν είναι η προτίμησής σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο Vezené θα το απολαύσετε στην καλύτερη του μορφή.
Βρασίδα 11, Αθήνα, 210 7232 002
3)Μαύρος Γάτος

Στα μετόπισθεν της ανερχόμενης πλατείας Προσκόπων, η οικογενειακή ταβέρνα έχει την πρωτοκαθεδρία του τετραγώνου, καθώς δίπλα ο Καραβίτης καραδοκεί. Με ελληνικές και παραδοσιακές καταβολές, η Hπειρος ενώθηκε με την Αρκαδία σε μια σάλα με κλασικά καρό τραπεζομάντιλα και στοιχισμένα ξύλινα τραπέζια που εδώ και 20 χρόνια σερβίρει σταθερά νόστιμο και τίμιο φαγητό κλασικής ταβέρνας.
Τα παϊδάκια είναι αυταπόδεικτα οι μεγάλοι σταρ του μαγαζιού. Αλλά το λεμονάτο με την πηχτή του σάλτσα και οι ηπειρώτικες πίτες με το μοναδικό, λεπτό και τραγανό φύλλο είναι το συμπλήρωμα της τέλειας παραγγελίας. Η χωριάτικη μεγάλη και ιδανική για βουτιές με το καψαλισμένο ψωμί.
Πολέμωνος 4, Παγκράτι, τηλ. 210 7236903
4) Κουτρούλης

Ακόμα κι αν σου πουν τη διεύθυνση για να το βάλεις στον χάρτη, εύκολα το προσπερνάς, γιατί δεν έχει ούτε ταμπέλα ούτε νούμερο. Βρίσκεται στο ημιυπόγειο μιας πολυκατοικίας. Κατεβαίνεις πέντε σκαλιά και βρίσκεσαι σε μια μεγάλη αίθουσα με πέτρα, ξύλο και τζάκι σε ρουστίκ στυλ.Σερβίρει κυρίως ψητά της ώρας, που αναλαμβάνει να φτιάξει ο ίδιος ο κ. Κουτρούλης (ναι, έτσι λένε τον ιδιοκτήτη!), αλλά και καλοφτιαγμένα μαγειρευτά που φτιάχνει η γυναίκα του.
Από καλοψημένα παϊδάκια και μπριζόλες μέχρι τραγανά κολοκυθάκια τηγανητά, αλλά και πιάτα ημέρας όπως παστίτσιο, μουσακά και άλλα, ανάλογα και με την εποχή. Λίγο παρακάτω είναι το σουβλατζίδικο του Κουτρούλη, όπου εκεί το σουβλάκι είναι όπως πρέπει να είναι: με χειροποίητα, ζουμερά καλαμάκια, γύρο, αλλά και κοντοσούβλι χοιρινό ή κοτόπουλο για τις επιλογές σε τυλιχτό. Τα συνοδεύει όλα με τραγανές πατάτες τηγανητές, κομμένες στο χέρι.
Βαρίκα 8, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6913542
5)Καραβίτης

Στα τραπέζια του Καραβίτη δεν είναι δύσκολο να αρχίσεις να βλέπεις οράματα: τον Χατζιδάκι και την παρέα του στη μια άκρη, γέλια και φωνές από τους πρωταγωνιστές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου ή, ακόμα πιο πίσω, τον γαλατά και τον λαχειοπώλη να σταμάτανε στη μέση της μέρας για μεζέ στο όρθιο. Στο παγκρατιώτικο στέκι που θα συμπληρώσει σύντομα έναν αιώνα λειτουργίας έχουν καθίσει γενιές και γενιές για να τσουγκρίσουν με ρετσίνα και να μοιραστούν φαγητό.
Και όσο όλα αυτά τα χρόνια η Αθήνα τριγύρω aλλάζει, το ταβερνείο μένει λίγο-πολύ το ίδιο. Το χαμηλοτάβανο κτίριο με τα κεραμίδια και το σκοτεινό, ατμοσφαιρικό εσωτερικό με τα παμπάλαια κρασοβάρελα παραμένει καταφύγιο για τον χειμώνα. Τα καλοκαίρια πάλι η δράση μεταφέρεται στην αντικριστή αυλή με τις μουριές που κρατάνε ταυτόχρονα δροσιά και τον θόρυβο σε απόσταση. Πιατέλες φορτωμένες με λεπτοκομμένα παϊδάκια, χεράτες πατάτες τηγανητές σε βαθιά γαβάθα, τρυφερές μπριζόλες, χόρτα και εκείνα τα τραγανά, αρωματικά κεφτεδάκια βγαίνουν απ’ την κουζίνα για να χορτάσουν παλιούς και καινούργιους θαμώνες.
Παυσανίου 4, Αθήνα, τηλ. 210 7215155
+1)Αχιλλέας

Ο εσωτερικός χώρος του μαγαζιού είναι μια σταλιά, με το ζόρι χωράνε πέντε άνθρωποι. Τον χειμώνα στριμώχνεσαι για να παραγγείλεις, αλλά το καλοκαίρι ο κόσμος σχηματίζει απέξω ουρά, περιμένοντας να σερβιριστεί, ή τρώει το σουβλάκι του πίνοντας μπίρες και συζητώντας. Το μαγαζί είναι πεντακάθαρο και έχει μόνο τα απαραίτητα: το πάσο, την ψησταριά με τα κάρβουνα, τη σούβλα του γύρου και το ψυγείο με τα αναψυκτικά και τις μπίρες. Στον τοίχο υπάρχουν δύο επιγραφές και μία φωτογραφία του Αχιλλέα, ο οποίος άνοιξε το μαγαζί το 1987. Ο Αχιλλέας δεν κάνει διανομή, γιατί θέλει να σερβίρει το σουβλάκι του φρέσκο και καυτό, να μη χάσει καθόλου σε γεύση.
Φημίζεται για τον νόστιμο, ζουμερό και πιπεράτο χοιρινό γύρο. Ο γύρος παρασκευάζεται κάθε μέρα στο εργαστήριο του μαγαζιού. Σερβίρεται σε μερίδα με ντομάτα και κρεμμύδι ή τυλιχτός σε φρέσκια αλάδωτη πίτα με κρεμμύδι-μαϊντανό, ντομάτα και το δικό τους τζατζίκι. Tελειώνει πάντα μέχρι τις εννέα το βράδυ και δεν έχει άλλο, όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Στον Αχιλλέα θα φας ένα παραδοσιακό σουβλάκι με τα κλασικά του υλικά, χωρίς πατάτες και με σωστά ψημένο κρέας. Αν τις θέλεις οπωσδήποτε, μπορείς να ζητήσεις να προσθέσουν
Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος, 210-90.21.391
Αυτές είναι οι προτάσεις μας και τα σάλια ήδη άρχισαν να μας τρέχουν.
Καλή όρεξη σε όλους!



