- ‘’ La Jocobine ‘’, To Frenchie
Βρίσκεται σχεδόν κρυμμένο σε μια πανέμορφη στοά του 6ου διαμερίσματος, το ‘’ La Jocobine ‘’, είναι βέβαιο πως θα σας τραβήξει τη προσοχή με τα μιλφέιγ που ποζάρουν στη βιτρίνα του. Εδώ δεν θα βρείτε όλα τα πιάτα που περιμένει κάποιος από ένα τυπικό γαλλικό εστιατόριο. Απολαύστε τη γενναιόδωρη ποσότητα της κρεμμυδόσουπας με μόλις 10 ευρώ και αν αντέχετε, συνεχίστε με έναν κόκορα κρασάτο. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο << γαλλική >> και το φαγητό τόσο comfort, που θα νιώσετε το αίσθημα σαν τρώτε στ σπίτι κάποια μεγαλοπρεπούς οικογένειας στη Γαλλία. Ευτυχώς τα ωραία είναι άκρως ελληνικά, οπότε η κουζίνα σερβίρει από το μεσημέρι, μέχρι τις 11 το βράδυ.
Local’s tip: Αν η επιθυμία, του να δοκιμάσετε σαλιγκάρια, χωρίς να πληρώσετε εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, το ‘’ La Jacobine ‘’ αποτελεί μονόδρομο.

- ‘’ Pink Mamma ‘’, το ινσταγραμικό
Από τα 7 εστιατόρια του Mamma Group το ‘’ Pink Mamma ‘’, στο ροζ τετραώροφο κτήριο στη Νότια Μονμάρτη, είναι το πιο όμορφο. Η διακόσμηση αλά dolce vita, η πολυφωτογραφημένη ξύλινη σκάλα και το πνιγμένο στο φως αίθριο του τέταρτου ορόφου, σας προετοιμάζουν γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Μπριζόλα Fiorentina ενός μήνα ωρίμανσης ( 24 ευρώ ) ή τραγανή πίτσα με τρούφα ( 18 ευρώ ); Ότι κι αν επιλέξετε, αφήστε χώρο για το μαμαδίσιο τιραμισού που σερβείρεται κατευθείαν ζεστό και λαχταριστό από το ταψί. Δυστυχώς, δεν δέχονται κρατήσεις, οπότε πρέπει να πάτε πριν κλείσει η κουζίνα για μεσημέρι ( στις 14:30 ). Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να περιμένετε σε μεγάλη ουρά.
Local’s tip: Στο υπόγειο υπάρχει ένα ατμοσφαιρικό speakeasy bar: διασχίστε τα ψυγεία, στα οποία ωριμάζουν τα κρέατα, ανοίξτε τη πόρτα και το βρήκατε.

- ‘’ Le square ‘’, το γκουρμέ
Υψηλή γαστρονομία και Παρίσι είναι ένας συνδυασμός μεταηξύ των δύο, ο οποίος απογειώνει τον προϋπολογισμό. Όχι πάντα όμως. Αποστασιοποιημένο από τις τουριστικές πιάτσες, το ‘’ La square ‘’ μια ανάσα μόλις από το Buttes–Chaumont, ένα από τα πιο γοητευτικά πάρκα του Παρισιού. Στη λογική του ‘’ gourmet on a budget’’, οι νεαροί σεφ αποδίδουν με σύγχρονο fusion πνεύμα και αυστηρώς εποχιακά υλικά την εξεζητημένη κουζίνα. Οι γαρίδες παναρισμένες με ‘’ κάρβουνο λαχανικών ‘’ στ 13 ευρώ, είναι από τις πιο πρωτότυπες γεύσεις, ενώ αν υπάρχει ψάρι στα πιάτα ημέρας σάς συνιστούμε να το δοκιμάσετε.
Local’s tip: Στα άκρως γευστικά και φωτογενή επιδόρπια ( 9-13 ευρώ ) συγκαταλέγονται κλασικές συνταγές, όπως η τάρτα λεμόνι και το αχλάδι ποσέ με σοκολάτα σε decontracte μορφή.

- ‘’ Chez Jannou ‘’, το κλασικό
Όταν το ‘’ Chez Jannou ‘’, έκανε την εμφάνιση του στο Marais, δεν υπήρχαν τουρίστες και high-end καταστήματα. Κάποια χρόνια η γειτονιά αναβαθμίστηκε, ανεβαίνοντας επίπεδο και το εστιατόριο που θύμιζε τη γαλλική Provence έχασε μερικό από τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Ωστόσο η γευστική παλέτα του παρέμεινε βαθιά provencal και η λίστα του με τα 80 είδη διαφορετικών pastis ( το ούζο του γαλλικού Νότου ) είναι ακόμη διαθέσιμη, ανεξάρτητα αν δε τη τιμούν όσο της αξίζει. Η πάπια με δεντρολίβανο, ή τα αχνιστά μύδια ( 16-20 ευρώ ) αποτελούν must, ενώ σε κάθε περίπτωση η κράτηση είναι απολύτως απαραίτητη.
Local’s tip: Ο μύθος του εστιατορίου, αναφέρει πως κανένας πελάτης δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει μόνος του τη βελούδινη μους σοκολάτας, που σερβίρεται σε μια σουπιέρα επικών διαστάσεων. Εσείς θα τα καταφέρετε;

- ‘’ CHANG ‘’, το μοντέρνο thai
Ποιος θα περίμενε πως στη τουριστική περιοχή γύρω από το Λούβρο θα υπήρχε ένα γαστρονομικό διαμαντάκι, το οποίο δεν προϋποθέτει τριψήφιο νούμερο στο λογαριασμό; Κι όμως το νεοσύστατο ‘’ CHANG ‘’ προτείνει μια ενδιαφέρουσα εκδοχή της ταϊλανδέζικης κουζίνας, που λοξοκοιτάζει προς άλλες ethnic κουζίνες. Η δεύτερη έκπληξη έρχεται από τον προσεγμένο χώρο, που δεν θυμίζει σε τίποτε τα περισσότερα ασιατικά εστιατόρια του Παρισιού, όπου η έννοια της διακόσμησης αναλώνεται στα κινέζικα φαναράκια. Η << πειραγμένη >> εκδοχή των πικάντικων thai tacos ( 8,40 ευρώ ) δίνει επιπλέον πόντους, αν και δεν λείπουν οι παραδοσιακές σπεσιαλιτέ, όπως το pad thai με γάμπαρη ( 19,60 ευρώ )
Local’s tip: Αρχίστε το γεύμα σας με τη σαλάτα που περιέχει παπάγια και μάνγκο, η οποία συμπυκνώνει σε κάθε μπουκιά όλη τη δροσιά που χρειάζεστε μέσα σε μια ζεστή παριζιάνικη ημέρα.

- ‘’ Au P’tit Curiex ‘’, το bobo
Η λέξη ‘’ bobo ‘’ στη γαλλική αργκό αναφέρεται στις δύο αρχικές συλλαβές των λέξεων bourgeois και boheme. Έτσι αποκαλούν οι υπόλοιποι γάλλοι τους Παριζιάνους, που αγαπούν τα ακριβά και εξεζητημένα πράγματα με μια πιο εναλλακτική προσέγγιση. Με τον ίδιο τρόπο το ‘’ Au P’tit Curiex ‘’ γυρίζει την πλάτη στο εύκολο παιχνίδι του εντυπωσιασμού και επιλέγοντας προσεγμένες πρώτες ύλες και σοφιστικέ συνταγές, δημιουργεί πιάτα που δείχνουν, αλλά κυρίως είναι αριστουργήματα. Συγκεκριμένα τα χτένια με τη τριλογία παντζαριών ( 28 ευρώ ) και το στήθος πάπιας με σάλτσα μελιού και κρέμα καρότου ( 23 ευρώ ) γοητεύουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Local’s tip: Στο βάθος υπάρχει ένα πιάνο με ουρά, ενώ στο χώρο φιλοξενούνται συναυλίες κλασικής μουσικής, κάποιες ημέρες κάθε μήνα.

- ‘’ Bouillon Racine, το art nouveau
Στα τέλη του 19ου αιώνα γεννήθηκε η ιδέα του Bouillon από την ανάγκη που είχε η εργατική τάξη, να φάει δηλαδή ένα δυναμωτικό και ασφαλώς φτηνό ζωμό πριν ξαναπιάσει δουλειά το μεσημέρι. Τα τελευταία χρόνια οι δαιμόνιοι εστιάτορες, ανέσυραν από τη λήθη αυτό το υποτιμημένο food concept, σερβίροντας κλασικές comfort συνταγές σε art nouveau σάλες. Πλαισιωμένο από την Παναγία των Παρισίων και τους Κήπους του Λουξεμβούργου το ‘’ Bouillon Racine ‘’ στεγάζει μια επιβλητική αίθουσα με επιτηδευμένη art nouveau διακόσμηση, η οποία προκαλεί νευρικότητα στους επισκέπτες με τα αθλητικά. Δεν χρειάζεται. Βυθιστείτε στο ρετρό παλμό και απολαύστε το signature dish, τα χοιρινά ribs από την Πικαρδία ( 21 ευρώ ).
Local’s tip: Το μεσημεριανό γεύμα με ορεκτικό και κυρίως ή κυρίως και επιδόρπιο τις καθημερινές είναι στ 17,50 ευρώ.

- ‘’ Le Sarawan ‘’, Το multi-ethnic
Εξερευνώντας την Ασία κι επιλέγοντας παράλληλα τις πιο εμβληματικές σπεσιαλιτέ κάθε χώρας, το ‘’ Le sarawan ‘’ σας δίνει τη λύση ενός σύγχρονου ρεπερτορίου εξωτικών γεύσεων στο Chinatown του Παρισιού. Εξαιρετικά υλικά από την Κίνα, την Ινδονησία και το Βιετνάμ, μεταφράζονται σε γευστικά, μέσα στην απλότητα τους – πιάτα όπως το Καλαμάρι με βασιλικό ( 13,50 ευρώ ), το βιετναμέζικο καραμελωμένο χοιρινό ( 16 ευρώ ) και η κινέζικη crispy πάπια στα ( 17,80 ευρώ )
Local’s tip: Δώστε μια ευκαιρία στα φιλιππινέζικα lumpia ( 9,70 ευρώ ) αντί να επιλέξετε τα κλασικά spring rolls.

- ‘’ Les Pu’tites Indecises ‘’, της γειτονιάς
Πολύ δύσκολα θα συναντήσετε τουριστικό πληθυσμό, σε αυτό το γεμάτο χρώματα μπιστρό στο γεμάτο ζωντάνια και παράλληλα πολύ αγαπημένο, 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. Στο ‘’ Les Pu’tites Indecises ‘’ έχουν δημιουργήσει ένα απολύτως φιλικό περιβάλλον, όπου αξίζει να δοκιμάσετε ένα καλοφτιαγμένο μενού, το οποίο εμπλουτίζεται ανάλογα με την εποχή και παρουσιάζεται σε μαυροπίνακα, που θα σας φέρει ο σερβιτόρος. Μοσχαρίσιο entrecote, μπέργκερ και σολομός είναι οι κλασικοί συνήθεις ύποπτοι με κόστος από 15 έως και 18 ευρώ.
Local’s tip: Αν στο μενού ημέρας υπάρχει το φιλέτο τόνου, μην το παραλείψετε, μιας και το ψήσιμο του είναι ένα αριστούργημα.

- ‘’ La robe de la giraffe ‘’, το οινο–ποιητικό
Κάτω από την εύθυμη αφίσα της ταινίας ‘’ Jour de fete ‘’ του Ζακ Τατί, τα ξύλινα τραπέζια του μαγαζιού γεμίζουν τόσο γρήγορα από τους νέους, οι οποίοι κάνουν τη βόλτα του στη Βαστίλη, που η κράτηση για να βρεις να κάτσεις είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα. Το ‘’ La robe de la giraffe ‘’ θα ας βάλει σε ένα πλαίσιο φαντασίας, πόσο διαφορετική θα έδειχνε μια καμηλοπάρδαλη με φόρεμα. Μία από τις πολλές ετικέτες του εκπληκτικού κελαριού, που θα βοηθήσει λίγο περισσότερο τη φαντασία σας, ενώ το ανατρεπτικό ταρτάρ με thai αρωματικά θα αφήσει σίγουρα το στίγμα του στη γευστική σας μνήμη. Βέβαια δεν λείπουν προτάσεις και για τους πιο κλασικούς, όπως βοδινή λάπα με σάλτα πιπεριού στα ( 16 ευρώ ).
Local’s tip: Αν πρέπει να περιμένετε για το τραπέζι σας, στο << αδερφάκι >> του ‘’ Le P’ Tit Cou de la Girafe ‘’, ακριβώς δίπλα, θα πιείτε ένα ποτήρι εκλεκτού κρασιού.

Κωνσταντίνε πολύ ωραίο θέμα. Φτιάξε τις προδιαγραφές ώστε να είναι ίδιο μεγεθος οι φωτό, να μην έχεις μεγάλα κενά κλπ. Επίσης ξαναδες αυτα που εχεις σε bold. Νομίζω δεν χρειάζεται να τονίσεις τόσα πολλά σημεία.



